Kommunikáció

Nyelvek

Európára a nyelvi sokszínűség jellemző. Az Unió területén található főbb nyelvcsoportok a germán, az újlatin, a szláv, a balti és a kelta. Az EU hivatalos nyelveinek száma 24, ezeken kívül azonban jó néhány olyan nyelv is használatban van az Unióban, melyet csak kevesen beszélnek.

Az európaiak több mint fele állítja, hogy anyanyelvén kívül legalább egy másik nyelvet beszél társalgásszinten, az európaiak negyede pedig saját bevallása szerint két idegen nyelvet beszél. Használjunk pár helyi kifejezést utazásaink során, ha a helybeliekkel beszélünk. Itt felsoroljuk, hogy hogyan mondhat köszönetet a különböző nyelveken:

angol - Thank you
bolgár - Blagodarya
cseh - Děkuji
dán - Tak
észt - Aitäh
finn - Kiitos
francia - Merci
görög - Efhariszto
holland - Bedankt
horvát - Hvala
ír - Go raibh maith agat
lengyel - Dziękuję
lett - Paldies
litván - Ačiū
magyar - Köszönöm
máltai - Grazzi
német - Danke
olasz - Grazie
portugál - Obrigado
román - Mulţumesc
spanyol - Gracias
svéd - Tack
szlovák - Ďakujem
szlovén - Hvala

Telefon

Az EU területén mindenütt ugyanazzal az előhívószámmal lehet nemzetközi hívásokat kezdeményezni: ez a 00. Az egyes országok hívószámai:

43 - Ausztria
32 - Belgium
359 - Bulgária
357 - Ciprus
420 - Cseh
45 - Dánia
44 - Egyesült
372 - Észtország
358 - Finnország
33 - Franciaország
30 - Görögország
31 - Hollandia
385 - Horvátország
353 - Írország
48 - Lengyelország
371 - Lettország
370 - Litvánia
352 - Luxemburg
36 - Magyarország
356 - Málta
49 - Németország
39 - Olaszország
351 - Portugália
40 - Románia
34 - Spanyolország
46 - Svédország
421 - Szlovákia
386 - Szlovénia

Mobiltelefon

Az uniós szabályoknak köszönhetően sokkal kedvezőbb lett a mobil- és okostelefonok külföldön való használata. A 2007-es árakhoz képest számos mobilszolgáltatás – telefonhívások, SMS-ek, adatforgalom – ma már 80%-kal, az adatroaming pedig 91%-kal olcsóbb.

Új maximális árak, ÁFA nélkül

2013. július 1. Adatletöltés külföldön (1 MB) 45 eurócent
Külföldön kezdeményezett hanghívás (percenként) 24 eurócent
Külföldön fogadott hanghívás (percenként) 7 eurócent
SMS küldése külföldön 8 eurócent

2014. július 1.
Adatletöltés külföldön (1 MB) 20 eurócent
Külföldön kezdeményezett hanghívás (percenként) 19 eurócent
Külföldön fogadott hanghívás (percenként) 5 eurócent
SMS küldése külföldön 6 eurócent

Ezek az árhatárok a maximális árakat jelzik. A szolgáltatók alacsonyabb árakat is meghatározhatnak, ezért érdemes megkeresni a legjobb ajánlatokat. Az Európai Unión kívülre utazókat szöveges üzenet, e-mail vagy felugró ablak figyelmezteti, ha adatletöltéseik költsége megközelíti az 50 eurót vagy az előre meghatározott összeget. Ez az Európai Unión belül már most is működő figyelmeztető rendszernek a kiterjesztése.

2014. július 1-jétől a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy a barangolás céljára külön mobilszolgáltatási szerződést kössenek, akár azon külföldi ország szolgáltatójánál, ahol éppen látogatóban vannak, vagy saját országuk valamely konkurens szolgáltatójánál, anélkül, hogy új SIM-kártyát kellene venniük.

Postai küldemények

A postai bélyegek kizárólag abban az országban használhatók fel, ahol megvásárolták őket, még akkor is, ha az értékük euróban van megállapítva.

Villamos energia

Európában mindenütt 220–240 voltos, 50 Hz frekvenciájú váltakozó áramot használnak. Cipruson, az Egyesült Királyságban, Írországban, és Máltán szögletes, háromágú villás csatlakozó, míg az összes többi EU tagországban kétágú villás csatlakozó a szabványos. A kétágú konnektorok is különbözhetnek egymástól, de az elektromos készülékeket (pl. hajszárító, borotva) általában külföldön is bárhol használni tudja. A repülőtereken és a nyaralóhelyeken többnyire kapható adapter.


© Európai Unió
Utazás Európában 2014-2015

Privacy Policy