Egészség

Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés

Amennyiben Ön valamely EU-tagállam állampolgára, de ideiglenesen egy másik tagállamban vagy Izlandon, Norvégiában, illetve Svájcban tartózkodik, és ott váratlanul megbetegszik vagy balesetet szenved, ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron jogosult az egészségügyi ellátásra, mint az adott ország állampolgárai. Az ellátás igénybevételének szabályait az egyes országok maguk állapítják meg. Egyes országokban a kezelés ingyenes, másokban a költségek egy része Önt terheli, és vannak olyanok is, ahol az ellátás teljes összegét ki kell fizetni, és utólag lehet visszatérítést igényelni. Számláit, receptjeit és nyugtáit tehát gondosan őrizze meg. A visszatérítést igényelje a kezelést nyújtó országban, vagy – ennek elmulasztása esetén – amikor hazatér.

Az európai egészségbiztosítási kártyával igazolható, hogy tulajdonosa az EU egy tagállamában biztosítással rendelkezik. Az egyes tagállamokban működő egészségbiztosítóknál díjmentesen beszerezhető kártya emellett egyszerűsíti az eljárásokat, és segít meggyorsítani a költségtérítés folyamatát. Az európai egészségbiztosítási kártya egyes országokban a nemzeti egészségbiztosítási kártya hátoldalán található, más országok – így Magyarország is – külön kártyát állítanak ki e célból.

Utazási biztosítás

Az európai egészségbiztosítási kártya nem helyettesíti az utazási biztosítást, mivel elképzelhető, hogy nem fedezi az összes egészségügyi költséget, és egyáltalán nem tartalmazza a hazaszállítás költségeit. Érdemes tehát utazási biztosítást kötni az összes tényező fedezésére.

Gyógyszer

Amennyiben vényköteles gyógyszerekkel utazik, tartsa magánál az orvosi receptet. Ne vigyen magával több gyógyszert, mint amennyire az utazás időtartama alatt szüksége van, mivel a nagy mennyiségű gyógyszer gyanút kelthet. Az orvosi rendelvények más tagállamban való beváltására vonatkozó, új páneurópai szabályoknak köszönhetően egyszerűbb lesz külföldön beváltani a felírt gyógyszereket.

Védőoltások

Az EU-n belül utazóknak rendszerint nem szükséges beoltatniuk magukat, az EU egyes tengerentúli területeire azonban kötelező vagy javasolt beadatni a védőoltást. Utazás előtt kérjen felvilágosítást háziorvosától.

A természetes fürdővizek minősége

A strandolásra alkalmas vizek minőségére Európa-szerte szigorú szabályok vonatkoznak, és a víz minősége általában véve kiváló. Az Európai Unió területén lévő 22 000 tengeri, folyami és tavi fürdőhely 94%-a eleget tesz a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek. E fürdőhelyeken a víz minőségéről hivatalos jelképekkel nyújtanak tájékoztatást. Emellett önkéntes rendszerek, például a „kék zászlók” tájékoztatnak arról, hogy egy-egy strand vagy kikötőhely megfelel a vízminőségre vonatkozó előírásoknak, illetve a biztonsággal, a szolgáltatásokkal, a környezetgazdálkodással és a tájékoztatással kapcsolatos normáknak.


© Európai Unió
Utazás Európában 2014-2015

Privacy Policy