Utazás

Közúti közlekedés

Vezetői engedély

Bármely EU-tagállamban kiállított jogosítvány bármely másik EU-tagországban érvényes. Minden újonnan kiállított jogosítvány egységes európai formátumot követő, műanyag „hitelkártyaszerű” okmány lesz. Néhány tagállam előírja, hogy a járművezető az érvényes jogosítványon kívül a gépjármű forgalmi engedélyét is magánál tartsa.

Gépjármű-felelősségbiztosítás

Bárhol utazik az EU területén, gépjármű-felelősségbiztosítása automatikusan biztosítja Önnek a jogszabályok által előírt minimális biztosítást (a kötelező felelősségbiztosítást). Ez ugyancsak érvényes Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Ha otthon casco biztosítása van, ellenőrizze, hogy az kiterjed-e más országokra is, és ha igen, mennyi ideig.

Biztosítójától beszerezheti az európai baleset-bejelentő lapot. Ez a szabványdokumentum külföldön bekövetkezett baleset esetén megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.

A zöld kártya nem kötelező az Európai Unió területén való utazás során, mivel azonban a biztosítás nemzetközileg elismert igazolásaként szolgál, baleset esetén megkönnyíti a kárigények érvényesítését. Amennyiben mégsem viszi magával zöld kártyáját, biztosítási okmányai mindenképpen legyenek Önnél.

Biztonságos vezetés

2001 óta 43%-kal csökkent az EU-ban a halálos közúti balesetek száma. Ez a gépjárműbiztonság fokozásával, a jobb úttervezéssel, az alagútépítéssel és a közúti közlekedésbiztonsági kampányokkal kapcsolatos, uniós és tagállami szintű munka eredménye.

A biztonsági öv használata az azzal felszerelt járműveken valamennyi EU-tagállamban kötelező. A gyermekek számára szintén kötelező megfelelő gyermekülést biztosítani a személy- és teherautókban, valamint minden olyan egyéb járművön, ahol arra lehetőség van.

A mobiltelefon használata vezetés közben nagymértékben növeli a balesetek kockázatát, ezért azt – kifejezetten vagy közvetett módon – valamennyi uniós tagállam tiltja.

A véralkohol megengedett legmagasabb szintje 0 mg/ml és 0,8 mg/ ml között változik. Az egyes uniós országokban érvényes közúti biztonsági szabályokról – így a sebességhatárokról, a nappali menetjelző lámpa és a téli gumi kötelező használatáról, valamint a gépjárművezetők és a kerékpározók biztonsági felszereléséről – az http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_en.htm címen talál további információkat.

A tagállamok közötti továbbfejlesztett információcserének köszönhetően 2013 novemberétől könnyebb lesz azokat a gépjárművezetőket megtalálni, akik külföldön közúti közlekedési szabálysértést (gyorshajtás, ittas vezetés) követtek el.

Ne feledje, hogy Cipruson, az Egyesült Királyságban, Írországban és Máltán az úttest bal oldalán kell vezetni, továbbá néhány országban, így Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Portugáliában általában elsőbbséget kell adni a jobb kéz felőli forgalomnak.

Légi közlekedés

A légi közlekedés egységes európai piacának megteremtésével az utasok olcsóbban utazhatnak, és a légitársaságok, az útvonalak és a szolgáltatások sokkal szélesebb kínálatából válogathatnak. Az EU lehetővé tette, hogy azok a légitársaságok és flottáik, amelyek betartják az EU egészére vonatkozó biztonsági előírásokat, bárhonnan felszállhatnak és bárhol landolhatnak az EU-n belül, még más országok belföldi útjait is elvégezhetik. A légitársaságoknak az árakat úgy kell feltüntetni, hogy az utasok könnyen össze tudják hasonlítani az ajánlatokat, amelyeknek a menetdíj mellett tartalmazniuk kell minden adót, díjat és pluszköltséget is.

Annak érdekében, hogy Európa-szerte garantálja a magas fokú biztonságot, az Unió közös szabályokat és normákat fogadott el az uniós repülőterekről induló utasok, valamint a feladott és a kabinban szállított poggyászaik biztonsági ellenőrzéséről. Az EU szabályokat dolgozott ki azon tárgyak listájára vonatkozóan, amelyek nem vihetők fel az utastérbe, illetve azon tárgyakról, melyek szállítása a csomagtérben sem engedélyezett. Egyelőre fennmaradnak a biztonsági ellenőrző pontokon a kézi csomagokban szállítható folyékony anyagokra vonatkozó korlátozások. Ezeket a folyékony robbanóanyagok felderítésére alkalmas átvizsgálás bevezetésével fokozatosan feloldják majd.

Az EU listát vezet azon légitársaságokról, amelyeket eltiltott attól, hogy az EU területén működjenek, illetve az uniós reptereket használják.

Vasúti közlekedés

Az EU több mint 213 000 km hosszú vasúthálózattal és fejlett nemzetközi vasúti személyszállítási rendszerrel rendelkezik. A nagy sebességű (akár 350 km/h-val közlekedő) vonatok több mint 6 800 kilométeres, több országra kiterjedő hálózata, amely olyan fontos közlekedési tengelyeket kapcsol össze, mint Párizs–London, Róma– Milánó vagy Madrid–Barcelona, jelenleg is több új vonallal bővül.

Vízi közlekedés

Számtalan fontos tengeri útvonal létezik az uniós tagállamok között, amelyeken az utasok színvonalas szolgáltatást nyújtó, menetrend szerinti járatokat vehetnek igénybe a közúti, légi vagy vasúti közlekedés alternatívájaként vagy kiegészítéseként. Emellett 42 000 km hajózható belvízi utat tartanak nyilván. Az EU élen jár a tengeri biztonság javításában és a szigorú normák elterjesztésében, melyek védelmet nyújtanak az európai kikötőkből induló vagy oda érkező komphajók vagy tengerjáró hajók, valamint az Unión belül közlekedő utasszállító hajók utasai és legénysége számára.

Utasjogok

Az EU az egyetlen olyan térség a világon, ahol az utasokat valamennyi közlekedési mód tekintetében – függetlenül attól, hogy repülővel, vonaton, hajón vagy busszal utaznak – átfogó jogok illetik meg. Az Unióban utazóknak – a fogyatékos és a mozgáskorlátozott utasokat is beleértve – joguk van a pontos, időszerű és könnyen hozzáférhető információkhoz, segítséghez és bizonyos feltételekkel még kárpótláshoz is a járat törlése vagy hosszas késedelem esetén.

Autóbusszal közlekedő utasok

Az autóbuszon és távolsági buszon közlekedő utasok jogai közé tartozik, hogy utazás előtt és alatt magáról a szolgáltatásról és az őket megillető utasjogokról megfelelő tájékoztatást kapjanak. A 250 kilométerre vagy annál hosszabb távon nemzetközi szolgáltatásokat igénybe vevő utasoknak további jogaik vannak: segítségnyújtás, visszatérítés, illetve útvonal-módosítási garancia a busz késése vagy a járat törlése esetén.

Légi utasok

Amennyiben járata késik vagy törölték, illetve nem engedik Önt a gépre beszállni, légi utasként joga van tájékoztatásra, visszatérítésre, más útvonalon történő utazásra és (bizonyos feltételekkel) a kárpótlásra és segítségnyújtásra. Ezek a jogok az EU repülőtereiről indított valamennyi járat utasait és az uniós légitársaságok által indított gépekkel az EU-ba érkezőket egyaránt megilletik.

Baleset, illetve elveszett, megrongálódott vagy helytelenül kezelt csomag esetén a légitársaságokat terheli a felelősség. A szervezett csoportos utazásra befizető utazók szintén rendelkeznek bizonyos jogokkal.

Vasúton utazók

Az uniós jogszabályok megerősítették és kibővítették a vasúton utazók jogait is. Javult a tájékoztatás színvonala, csakúgy mint a késés, a lekésett csatlakozás és a járattörlés esetén érvényesülő jogok is.

Tengeri és belvízi közlekedést igénybe vevő utasok

A tengeri és belvízi közlekedést igénybe vevő utasok is új jogokkal rendelkeznek, köztük a visszatérítés, a más útvonalon történő utazás, a kárpótlás és a segítségnyújtás jogával késedelem vagy járattörlés esetén, valamint joguk van a pontos és könnyen hozzáférhető információkhoz. Ezeket a jogokat – kevés kivétellel – biztosítani kell azon utasok számára, akik uniós kikötőbe érkeznek, vagy uniós kikötőből indulnak, és az olyan üdülési célú hajóutakon részt vevők számára, ahol az első beszállás az Unió területén található kikötőben történik.

Fogyatékos és csökkent mozgásképességű utasok

A fogyatékos és csökkent mozgásképességű utasokat további jogok illetik meg. Így a repülőtereken, a pályaudvarokon, a kikötőkben, a kijelölt buszpályaudvarokon, csakúgy mint a repülőgépek és hajók fedélzetén, a vonatokon és a buszokon ingyenes segítséget vehetnek igénybe. Előre megváltott jegy esetében a helyfoglalás alkalmával, egyéb esetben legkésőbb 48 órával az utazás előtt (ha buszjáratról van szó, 36 órával előbb) értesíteni kell a személyszállító vállalatot, illetve a terminálüzemeltetőt a különleges szükségletekről.

Ha autóval utazik, és otthon jogosult a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhely használatára, az EU-ban mindenhol elismert, európai uniós egységesített igazolvány segítségével más tagállamokban is használhatja a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyeket.

Jogorvoslat

Ha úgy érzi, hogy jogai sérültek utazás közben, és panasszal kíván élni, először is a személyszállító vállalattal vagy a terminálüzemeltetővel lépjen kapcsolatba. Amennyiben ez utóbbi nem tesz eleget kötelezettségeinek, lépjen kapcsolatba a szóban forgó közlekedési móddal kapcsolatban illetékes nemzeti szervvel, melynek elérhetőségeiről a Europe Direct ingyenesen hívható telefonszámán, a 00 800 67 89 10 11 számon tájékozódhat.


© Európai Unió
Utazás Európában 2014-2015

Privacy Policy