Pénz

Az eurót ma már 18 ország több mint 334 millió lakosa, vagyis az uniós polgárok több mint 60%-a használja fizetőeszközként.

Az euró jele: €. Az euró-bankjegyek minden országban egyformák, ugyanakkor minden ország saját érméket bocsát ki, melyek egyik oldala minden tagállamban azonos, a másik oldalán pedig valamilyen, az adott nemzetre jellemző jelkép található. Minden euró-bankjegy és -érme az eurót bevezető összes uniós tagállamban használható. Ugyancsak euróval fizethetünk ezen országok számos tengerentúli területén.

Az Európai Unió jóváhagyásával az euró a törvényes fizetőeszköz Andorrában, Monacóban, San Marinóban és a Vatikánvárosi Állam területén is. De facto fizetőeszközként használják az eurót további országokban és területeken is, például Koszovóban és Montenegróban is.

Az euróövezeten kívül eső európai országokban, különösen a turisták által gyakran látogatott helyeken, számos szálloda, üzlet és étterem a nemzeti valuta mellett eurót is elfogad, bár törvény erre nem kötelezi őket.

Készpénz és bankkártya

Bármelyik uniós országban is kíván készpénzkiadó automatából eurót felvenni, az ugyanannyiba kerül, mint ha egy olyan automatából venne fel pénzt, amelyet nem az Ön bankja üzemeltet. A bank- vagy hitelkártyával bonyolított eurótranzakciókra, függetlenül attól, hogy kártyájával a saját országában vagy egy másik uniós tagállamban fizet, ugyanazok a díjak érvényesek. Ugyancsak azonos díjazás vonatkozik az euróalapú átutalásokra és közvetlen terhelési megbízásokra, akár belföldre irányul a tranzakció, akár másik uniós országba. A bankok által számított díjak természetesen jelentős mértékben eltérhetnek egymástól.

A fenti szabályok nem vonatkoznak a más pénznemben lebonyolított nemzetközi fizetési műveletekre.

Amennyiben Ön 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz birtokában szeretne az Európai Unióba beutazni vagy onnan kiutazni, erről nyilatkozatot kell tennie a vámhatóságok előtt.


© Európai Unió
Utazás Európában 2014-2015

Privacy Policy