Az utazáshoz szükséges okmányok

Az uniós polgárokra vonatkozó szabályok

Útlevél vagy személyi igazolvány

Az Unió tagállamai közül 22 ország határán egyáltalán nincs ellenőrzés. Mindez az uniós jog részét képező „schengeni szabályoknak” köszönhető. Ezek a szabályok a belső határokon teljes mértékben megszüntetik az ellenőrzést, ezzel egy időben viszont megerősítik azt az EU külső határain, valamint közös vízumpolitikát vezetnek be. Minden uniós tagállam tagja a schengeni rendszernek, kivéve Bulgáriát, Ciprust, Horvátországot, Írországot, Romániát és az Egyesült Királyságot. Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc szintén a schengeni térséghez tartoznak, habár nem tagjai az Európai Uniónak.

Így a schengeni térségen kívül eső hat tagállam, illetve az Unió külső határain való be-és kilépéskor kell érvényes útlevelet vagy személyi igazolványt felmutatni. Ezeket az iratokat tartsa magánál, amikor az Unió területén utazik, mert elképzelhető, hogy biztonsági okokból, illetve a személyazonosság igazolására fel kell őket mutatnia. Mielőtt az Unión kívülre utazik, nézzen utána, milyen dokumentumokat kíván meg az a nem uniós ország, amelybe készül. Ne feledje, hogy kizárólag a nemzeti hatóságok által kibocsátott személyazonosságot igazoló okmány érvényes.

A gyerekeknek is saját útlevéllel vagy személyazonosságot igazoló okmánnyal kell rendelkezniük.

Vízum

Az Unió területén vízum nélkül utazhat.

Nem uniós polgárokra vonatkozó szabályok

Útlevél

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges.

Vízum

Jelenleg 41 ország állampolgárai tartózkodhatnak vízum nélkül az EU területén legfeljebb három hónapig. Közéjük tartoznak Ausztrália, az Egyesült Államok, Japán, Kanada és Új-Zéland állampolgárai. Azon országok listája, amelyek állampolgárainak vízumra van szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba vagy Írországba utazhassanak, némileg eltér a többi EU-tagállamra érvényes listától. Vízumért azon ország konzulátusához vagy nagykövetségéhez folyamodjon, ahová utazni szeretne.

Amennyiben vízumát a schengeni szabályokat teljes mértékben alkalmazó ország adta ki, akkor azzal automatikusan a többi schengeni országban is utazhat. Emellett, ha valamely schengeni országban kiadott érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az egyben vízumnak is minősül. Amennyiben olyan uniós országba utazik, amely nem teljes jogú tagja a schengeni térségnek, szüksége lehet nemzeti vízumra.


© Európai Unió
Utazás Európában 2014-2015

Privacy Policy