Vásárlás

Az EU-n belül

Ha az Unió tagállamai között utazik, nincsenek korlátozások azzal kapcsolatban, hogy mit vásárolhat és vihet magával, feltéve, hogy a megvásárolt termékeket személyes használatra, és nem viszonteladásra szánja. Az árak magukban foglalják az áfát és a jövedéki adókat, így ezek újbóli befizetését egyetlen más uniós tagállam sem követelheti.

Dohány és alkohol

Minden ország szabadon meghatározhatja, mennyi dohányterméket, illetve alkoholt tekint magáncélú felhasználásra szánt mennyiségnek. Amennyiben e termékekből ennél nagyobb mennyiség található Önnél, adott esetben ellenőrizhetik, hogy nem kereskedelmi szándékkal szállítja-e a termékeket. Az egyes termékfajták esetében irányadóként meghatározott mennyiség nem lehet alacsonyabb a következőknél:

  • 800 cigaretta
  • 400 szivarka
  • 200 szivar
  • 1 kg dohány
  • 10 liter pálinka
  • 20 liter likőrbor (pl. portói vagy sherry)
  • 90 liter bor (amelyből legfeljebb 60 liter lehet habzóbor)
  • 110 liter sör

Élelmiszer

Az Unión belül utazók esetében a hús- és tejtermékek behozatalára nem vonatkoznak korlátozások.

Beutazás az EU-ba

Ha Ön harmadik országból érkezik az EU területére, áfa- és jövedékiadó-mentesen hozhat be személyes használatra szánt termékeket, amennyiben azok mennyisége nem haladja meg az alább felsorolt határértékeket. Ugyanezek az előírások érvényesek, amennyiben a Kanári-szigetekről, a Csatorna-szigetekről, Gibraltárról vagy egyéb olyan területről érkezik, amelyre az áfával és a jövedéki adókkal kapcsolatos uniós szabályok nem érvényesek.

Szeszes italok

  • 1 liter 22% feletti alkoholtartalmú pálinka vagy 2 liter likőrbor vagy habzóbor
  • 4 liter nem habzóbor
  • 16 liter sör

Dohánytermékek

Minden uniós tagállam maga dönthet arról, hogy az EU-n kívülről érkezők esetében a magasabb vagy az alacsonyabb mennyiségi határt alkalmazza. Az alacsonyabb határérték alkalmazása esetén szintén a tagállam dönt arról, hogy azt csak a szárazföldi vagy tengeri úton érkező utasok vonatkozásában érvényesíti (mint Bulgária, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Svédország és Szlovákia), vagy kiterjeszti minden utazóra (mint Észtország és Románia).

Magasabb határérték
200 szál cigaretta vagy
100 szivarka vagy
50 szivar vagy
250 gramm dohány

Alacsonyabb határérték
40 szál cigaretta vagy
20 szivarka vagy
10 szivar va
50 gramm dohány

Egyéb áruk, többek között parfüm

Amennyiben Ön repülővel vagy hajón utazik, legfeljebb 430 euró értékben behozhat egyéb árukat is. A szárazföldi, illetve belvízi utakra a 300 euró értékhatár vonatkozik. Néhány tagállamban a 15. életévüket be nem töltött utasokra alacsonyabb, de legalább 150 euró értékhatár vonatkozik.

Élelmiszerek

A legtöbb EU-n kívüli országból tilos hús- vagy tejterméket hazahozni, még kis mennyiségben is. Kivételt képeznek ez alól a következő országok: Andorra, a Feröer szigetek, Grönland, Izland, Liechtenstein, Norvégia, San Marino és Svájc. Ennek a rendelkezésnek az a célja, hogy az EU-ban élő állatállományt védje az állatbetegségektől.


© Európai Unió
Utazás Európában 2014-2015

Privacy Policy