Forgalmi jelzőlámpák

Találat: 31
országA kód a tányéronforgalmi jelzőlámpák
AusztriaANincs információ
BelgiumB
  • Piros fényjelzés: nem szabad áthaladni a stopvonalon, illetve a tilos jelzésen.
  • Sárga fényjelzés előzi meg a piros fényjelzést: meg kell állni, kivéve ha már túl közel van a jármű ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni, amikor a lámpa sárgára vált.
  • Zöld fényjelzés: szabad az áthaladás.
BulgáriaBGA piros fényjelzést sárga fényjelzés előzi meg, amelynél a járművezetőnek meg kell állnia, kivéve ha a jármű már túl közel van a jelzőlámpához ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni.
CiprusCYNincs információ
Cseh KöztársaságCZ
  • Piros fényjelzés: nem szabad áthaladni a stopvonalon, illetve a tilos jelzésen.
  • Sárga fényjelzés előzi meg a piros fényjelzést: meg kell állni, kivéve ha már túl közel van a jármű ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni, amikor a lámpa sárgára vált.
  • Pirosról sárgára váltó fényjelzés: fel kell készülni az indulásra.
  • Zöld fényjelzés: szabad az áthaladás.
  • Villogó sárga fényjelzés: a kereszteződésben a forgalmat nem irányítják közlekedési lámpák, fokozott figyelemmel kell közlekedni.
DániaDKA sürgősségi járművek áthajthatnak a piros fényjelzésen.
Egyesült KirályságGBNincsenek hatályban külön szabályok.
ÉsztországEST

Villogó zöld jelzés: azt jelenti, hogy a fényjelző készülék rövidesen átvált sárgára.

Sárga jelzés: azt jelenti, hogy a járműnek meg kell állnia, kivéve ha már túl közel van a jármű ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni, amikor a lámpa sárgára vált.

FinnországFINNincs információ
FranciaországFNincs információ
GörögországGRNincs információ
HollandiaNLSárga fényjelzés előzi meg a piros fényjelzést, kivéve a hidak előtti útszakaszokat, a vasúti átjárókat (közút és vasút szintbeli kereszteződését), valamint a gyalogosoknak szóló fényjelzéseket.
HorvátországHRNincs információ
ÍrországIRL
Írországban a közlekedési jelzőlámpa egymást követő fényjelzései a következők: zöld, sárga, piros, majd újra zöld. Az egyes fényjelzések jelentése a következő:

Piros fény: „Állj” – meg kell állni a jelzőlámpánál lévő stopvonalon, vagy ha nincs stopvonal, a jelzőlámpa előtt.

Zöld fény: a továbbhaladás kötelező, ha szabad az út. A balra vagy jobbra forduló járművek vezetőinek különösen oda kell figyelniük az úttesten átmenő gyalogosokra, és elsőbbségeket kell adniuk nekik.

Zöld nyíl (alternatív elnevezése angolul: „filter light”): a nyíl irányába a továbbhaladás – feltéve, hogy szabad az út és a továbbhaladás biztonságos – akkor is megengedett, ha egyidejűleg a piros fényjelzés is világít. A járművezetőknek ügyelniük kell arra, hogy ne akadályozzák az esetlegesen arra haladó, villogó kék fényjelzést és szirénát használó sürgősségi járműveket.

Sárga fény: meg kell állni a stopvonalnál vagy, ha nincs stopvonal, a jelzőlámpánál – kivéve, ha a jármű olyan közel van a stopvonalhoz vagy a jelzőlámpához, hogy nem tudna biztonságosan megállni.

Villogó sárga fény: a továbbhaladás biztonságos körülmények között megengedett, de adott esetben elsőbbséget kell adni a más irányból érkező járművek részére.

Villogó sárga nyíl: a továbbhaladás a nyíl irányába biztonságos körülmények között megengedett, de elsőbbséget kell adni a más irányból érkező járművek részére.

Azok a járművezetők, akik figyelmen kívül hagyják a jelzőlámpák fényjelzéseit, 2 büntetőponttal és 120 euróig terjedő pénzbírsággal vagy 5 büntetőponttal és az elmarasztaló ítéletben kiszabott pénzbírsággal sújthatók.

LengyelországPL
Piros fényjelzés: nem szabad áthaladni a stopvonalon, illetve a tilos jelzésen.

Sárga fényjelzés előzi meg a piros fényjelzést: meg kell állni, kivéve ha már túl közel van a jármű ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni.

Pirosról sárgára váltó fényjelzés: a jelzőlámpa hamarosan zöldre vált; készüljön fel az indulásra, de ne induljon el a zöld jelzés előtt.

Zöld fényjelzés: elindulhat, illetve továbbhaladhat, feltéve, hogy szabad az út.

Zöld fényű nyíl a piros jelzés mellett: elkanyarodhat a nyíl által jelzett irányba, de meg kell állnia a forgalmi jelzőlámpánál és elsőbbséget kell adnia az áthaladó gyalogosoknak és a másik útvonalon közlekedő járműveknek.

LettországLV A villogó kék fényjelzést és szirénát használó sürgősségi járművek figyelmen kívül hagyhatják a piros fényjelzést, feltéve hogy ezáltal nem veszélyeztetik a közlekedés többi résztvevőjét.
LiechtensteinFLA sárga fényjelzés arra figyelmezteti a járművezetőket, hogy meg kell állniuk, amikor a jelzőlámpa pirosra vált. A piros jelzés figyelmen kívül hagyása 200 CHF büntetést vonhat maga után.
LitvániaLTPiros fényjelzés melletti zöld nyíl: jobbra fordulni szabad, de a kereszteződésbe való behajtás előtt meg kell állni a stopvonalnál, és elsőbbséget kell adni a többi járműnek és a gyalogosoknak.
LuxemburgLNincs információ
MagyarországHSárga fényjelzés előzi meg a piros fényjelzést: meg kell állni, kivéve ha már túl közel van a jármű ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni, amikor a lámpa sárgára vált.
MáltaM
  • Az egyidejűleg világító piros és sárga jelzés arra utal, hogy a jelzőlámpa hamarosan zöldre vált, ennek ellenére azonban – a piros fényjelzéshez hasonlóan – tiltja a továbbhaladást.
  • A zöld fény azt jelenti, hogy (ha jelzőtábla nem tiltja) egyenesen, illetve jobbra vagy balra bekanyarodva lehet továbbhaladni.
  • A sárga jelzés arra utal, hogy a jelzőlámpa hamarosan pirosra vált. A sárga fényjelzés a piroshoz hasonlóan tiltja a továbbhaladást.
NémetországD
Piros fényjelzés (vagy villogó sárga fényjelzés) vasúti átjárókban (közút és vasút kereszteződésében): meg kell állni, és meg kell várni az áthaladást engedélyező jelzést.

Villogó piros, nyíl alakú fényjelzés vasúti átjárókban: csak akkor kell megállni és várni, ha a járművezető a nyíllal jelzett irányba szeretne fordulni.

NorvégiaNNincs információ
OlaszországI Nincs információ
PortugáliaPNincs információ
RomániaRONincs információ
SpanyolországESárga fényjelzés előzi meg a piros fényjelzést: meg kell állni, kivéve ha már túl közel van a jármű ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni, amikor a lámpa sárgára vált.
SvájcCHA sárga fény azt jelzi, hogy a jelzőlámpa hamarosan pirosra vált, amikor is a járműveknek meg kell állniuk. A pirosat jelző lámpa figyelmen kívül hagyása 25 CHF büntetést vonhat maga után.
SvédországSSárga fényjelzés(a zöld fényjelzést követően): meg kell állni, kivéve ha már túl közel van a jármű ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni, amikor a lámpa sárgára vált.
SzlovákiaSKA sárga fényjelzés azt jelzi, hogy a jelzőtábla hamarosan pirosra vált.
SzlovéniaSLOA sürgősségi járművek áthaladhatnak a piros jelzésen.
RSS csatorna ehhez a listához

Utolsó frissítés: 12/9/2015
© Európai Unió, 1995-2015
Privacy Policy