Írország - Ír gulyás

Ország: Írország

Stobhach Gaelach

HOZZÁVALÓK (4 személyre)

• 1,5 kg kicsontozott báránylapocka
• 1 kg burgonya
• 4-6 fej hagyma
• 5 dl csirkehúsleves-alap
• só, bors, kakukkfű és petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

Vágjuk a húst közepes méretű darabokra. Távolítsuk el a zsíros részeket, majd pirítsuk meg a húst egy teflonedényben olaj vagy víz hozzáadása nélkül, majd tartsuk melegen. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a burgonyát.

A megmosott és félbevágott hagymákat süssük meg a vágott oldalukon az edényben anélkül, hogy azt előzőleg elmosnánk vagy olajjal megkennénk. Vegyük ki a megpirított hagymákat, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel nyolc darabra. Öntsük a húslevesalapot az edénybe, és melegítsük fel, hogy feloldja a sütés során keletkezett levet. Egy öntöttvas fazékban rétegezzük egymásra a húst, a hagymát és a burgonyát.

Sózzunk és borsozzunk meg minden réteget, illetve szórjuk meg egy kevés apróra vágott kakukkfűvel és petrezselyemmel is. Adjuk hozzá a húslevesalaplét, fedjük le az edényt, és főzzük 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 120 °Cra, és főzzük további 90 percig. Időnként forgassuk át az egészet fakanállal. Szükség esetén adjunk még hozzá egy kevés húslevest.

Tálaljuk forrón, petrezselyemmel megszórva, és kínáljunk hozzá jófajta ír sört.

Másik elkészítési mód: a hagymamennyiség fele karikára vágott sárgarépával is helyettesíthető.

Az utolsó módosítás dátuma: 2015-08-27 12:44:24

© Európai Unió, 2013
Privacy Policy